Parkeerplan Montfoort discriminerend en ingewikkeld


Collegevoorstel voor nieuw parkeerplan voor binnenstad Montfoort is ingewikkeld en discriminerend

Dit bericht is gepubliceerd op: 25-01-2012

Het collegevoorstel voor een nieuw parkeerplan voor de binnenstad van Montfoort wordt maandag 6 februari in de gemeenteraad behandeld. Er is nogal wat aan te merken op dit plan. Het wordt als ingewikkeld en discriminerend ervaren.

Informatie en suggesties

Het plan voor een nieuw parkeerregime werd voor het eerst op 2 december gepresenteerd aan de bewoners door wethouder Jonkers en de verkeersambtenaar. Er was veel kritiek. Maar er werden ook opbouwende suggesties door de bewoners gedaan. Bewoners werden ook gevraagd mee te denken. Tot eind december kwamen 131 reacties binnen. Eveneens veel kritiek, maar ook heel veel voorstellen voor verbetering van het plan. Tijdens de forumdiscussie op 23 januari kwamen 11 insprekers aan het woord met kritische opmerkingen en voorstellen tot wijziging van het plan.

Blauwe zones en discriminatie 

In het plan komen er blauwe zones. Inwoners van de binnenstad kunnen voor €100 per jaar een ontheffing kopen om daar te parkeren zonder tijdsbeperking, als ze er tenminste een plekje kunnen vinden. Voor bewoners van Mons Fortis wordt in het plan echter een uitzondering gemaakt. Zij mogen voor slechts €100 per jaar een eigen plek voor de deur huren, afgesloten door een slagboom. Dat kan toch niet anders uitgelegd worden als rechtsongelijkheid en discriminatie van de overige inwoners van de binnenstad. Dus onacceptabel. Toch is de oplossing eenvoudig. Maak tegenover Mons Fortis ook een blauwe zone. Voor €100 per jaar kunnen de bewoners dan een ontheffing kopen en gewoon voor de deur parkeren. Bespaart de gemeente ook nog de kosten voor een slagboom of paal.

Parkeren voor zakelijke huurders

Zakelijke huurders betalen €375 per jaar voor een eigen plek. Het is helemaal niet nodig om deze achter een dure slagboom te plaatsen. Ze kunnen eenvoudig van een goedkope parkeerbeugel worden voorzien. Hoe simpel kan het zijn. Plekken voor huisartsen zouden volgens het plan voor €100 per jaar verhuurd worden. Waarom? Ook hier geldt, dat er niet gediscrimineerd mag worden. Gewoon het zakelijk tarief berekenen. Dat geldt trouwens ook voor de plek van de burgemeester zelf.

Parkeerplan onnodig ingewikkeld

Het plan is onnodig ingewikkeld. Blauwe zones voor een 1/2 uur. Blauwe zones voor max. 3 uur. Vrije plaatsen. Verhuurde plaatsen met en zonder slagboom. Moeilijk voor een BOA, die er overigens in Montfoort nog steeds niet is. Ook hier een eenvoudige en goedkope oplossing. Maak de gehele binnenstad blauwe zone en verleen ontheffingen voor de inwoners van het gebied ontheffingen tegen €100 per jaar.

Met suggesties is niets gedaan

Er is door de wethouder en verkeersambtenaar helaas niet veel met de vele suggesties gedaan. Dat is aan de gemeentelijke reactie op de 131 suggesties wel te zien. Het plan is ook niet aangepast. Op maandag 6 februari wordt het parkeerplan in de raad behandeld. Nu maar hopen, dat de raad korte metten maakt met dit plan en ze er door vele moties en amendementen wel een acceptabel en effectief geheel van maakt.

| archief bekijken


Bekijk meer nieuwsberichtenNieuwsarchief